Californische cultwijnen in 20 slides

Posted on 23 december 2013

0


De Fransen hebben hun aristocratische first growths, de Italianen hun exclusieve Supertoscanen. Amerikanen zouden echter geen Amerikanen zijn, mochten ze daar niet iets tegenover zetten. Hun zogenoemde ‘cult wines’ uit Napa Valley (zie slideshow onderaan deze post) hebben de status – of toch soms de kostprijs – van de allerbekendste Bordeauxwijnen. En hoewel er geen officiële instantie bestaat die bepaalt wat Californische cuvées ‘cult’ maakt, is iedereen het eens over deze bepalende kenmerken:

  1. Een piepkleine productie: de domeinen in kwestie hebben vaak maar 5 tot 20 hectare under vine en brengen jaarlijks slechts enkele honderden kisten op de markt. Ter vergelijking: een wijn als Opus One is met zijn 70 hectare en 25000 kisten per jaar eigenlijk al te groot om echt ‘cult’ te zijn. In Frankrijk is Château Le Pin wellicht nog het meest ‘cult’ (600 à 700 kisten per jaar), want van Château Lafite-Rothschild bijvoorbeeld, komen er jaarlijks zo’n 35000 op de markt.
  2. Een legendarische wijnmaker: Neem bijvoorbeeld Heidi Barret, wijnmaakster voor onder meer Screaming Eagle, Dalla Valle Vineyards en Grace Family Vineyards. Zij is de dochter van wijnpionier Richard Peterson én de vrouw van Bo Barrett, wijnmaker van Château Montelena (bekend als onverwachte winnaar in The Judgement of Paris).
  3. Topscores van Robert Parker: Ook andere critici spelen een rol, maar vooral scores van Parker die ver in de 90 en zelfs tot aan perfecte scores van 100 gaan, bepalen mee het succes.
  4. Peperduur: Sommige producten zijn nu eenmaal uniek en begeerlijk, enkel en alleen omdat ze enorm duur zijn. Dat heet het ‘Veblen-effect’ en beschreef ik eerder in deze post. De prijzen voor Californische cultwijnen gaan van 300 tot 1000 dollar per fles.
  5. Heel moeilijk te verkrijgen: typisch voor cultwijnen is dat je ze enkel kan verkrijgen in exclusieve sterrenrestaurants of door deel uit te maken van een ‘mailinglist’. Om op die lijst terecht te komen moet je soms eerst jaren op een ‘wachtlijst’ staan (tenzij je natuurlijk een bekende filmster, sportman of andere steenrijke figuur bent).

10 Californische cultwijnen: een inleiding

Californische cultwijnen zijn uiteraard vaak trofeeën voor beleggers of mensen met meer geld dan ze kunnen uitgeven, wat te betreuren valt. Maar mocht je ooit – in een vergeten kelder – één van deze 10 flessen tegenkomen, weet dan dat je dan zowel een erg lekkere wijn als een fortuin in handen hebt. Wat zou je doen? Kurk eruit en schenken, of linea recta naar een veilinghuis?

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook.

About these ads
Posted in: Nieuws