Wat je kan verwachten van een Michel Rolland-wijn

Posted on 21 november 2013

3


Snuister om het even welke wijnkaart in om het even welk restaurant door en je kan er donder op zeggen dat er één of meerdere flessen tussenstaan waar Michel Rolland iets mee te maken heeft gehad.

Deze 65-jarige Franse oenoloog en wijnconsultant – geboren en getogen in Libourne – kan een schier eindeloze lijst van châteaux en domeinen voorleggen die op zijn kennis een beroep doen. Rolland bezit zelf domeinen in Lalande de Pomerol, Saint-Emilion en Fronsac maar maakt als Flying Wine Maker ook deel uit van ‘joint ventures’ in Spanje, Zuid-Afrika en Argentinië.

Onder zijn klanten rekent hij kleppers als Angélus, Ausone, Pape Clément, Pontet-Canet, Ornellaia, enzovoort enzoverder. Zijn bijnaam: The Wizard of Bordeaux.

Niet iedereen is even opgezet met de alomtegenwoordigheid van Rolland. Volgens sommigen is zijn wijnstijl te herkenbaar en zorgt hij voor vervlakking in de wijnwereld. Zijn tegenstanders vinden namelijk dat hij altijd dezelfde wijnen maakt – zowel in Frankrijk als in Chili of Zuid-Afrika – en zo de unieke kenmerken van bepaalde terroirs teniet doet. Net zoals zijn goede vriend Robert Parker een parkerization of wine wordt verweten, lijkt ook de rollandisering (of is het rollandisatie?) een feit te zijn.

Maar goed. Los van de tegenwerpingen maakt Rolland wel ‘goede’ wijnen. En voor veel wijndrinkers is het net aangenaam om te weten waar je aan toe bent. Niet zeker wat te kiezen op restaurant, maar zie je daar wel een ‘Rolland-wijn’ op de lijst prijken? Dan weet je op zijn minst al wat je kan verwachten. Of niet? Geen nood, dit zijn de belangrijkste kenmerken van elk gerollandiseerd glaasje:

  • Jong – Michel Rolland vindt dat wijnen jong gedronken moeten kunnen worden, zonder een overweldigende hardheid of aciditeit. Toegankelijkheid is de boodschap.
  • Intens – Het is gekend dat Robert Parker van Rolland-wijnen houdt. Logisch ook, want ze zijn intens gekleurd, rond, alcoholrijk en fruitgedreven met veel extractie.
  • ‘Oaky’ – Rolland is een aanhanger van rijping op eikenhout, wat het zoete, volle karakter van zijn wijnen nog meer in de hand kan werken.
  • Op maat gemaakt – Rolland laat zijn wijnstijlen niet zozeer bepalen door terroir, maar door wat wijndrinkers graag drinken. Zelf zegt hij bijvoorbeeld: ‘If Indians love curry, then let them make their wine with a curry flavour.’

Het zijn natuurlijk dat soort quotes die mening wijndrinker doen gruwelen. Rolland is dan ook ongegeneerd commercieel ingesteld. Waarom? Omdat zijn opdrachtgevers dat natuurlijk ook zijn. Zoals hij zelf zegt: “Wine is done for what? The public! Wine is a business. They want to make wine to sell wine.” Veel wijnmakers die dat ontkennen, zijn waarschijnlijk niet helemaal eerlijk met zichzelf.

Desalniettemin is dat voor wijndrinkers die voortdurend op zoek zijn naar nieuwe, verrassende dingen niet het leukste om te horen. Het is duidelijk dat de wijnen van Rolland erg ‘middle of the road’ zijn. Weinig rock & roll, geen uitschieters of extreme karakteristieken, maar ‘klassieke degelijkheid’. Ongetwijfeld oersaai als je het elke dag zou drinken, maar anderzijds ook een toetssteen van wat door het overgrote merendeel van de wijndrinkende wereld als ‘goed’ wordt bestempeld. En misschien is dat zo slecht nog niet, want: zonder standaarden geen rebellen.

En, zoals Rolland zei in een interview met Bruno Vanspauwen: “Er wordt veel geroepen over globalisering en standaardisering. Maar mocht er echte globalisering zijn, dan zou iedereen grands crus maken. De natuur laat dat echter niet overal toe.”

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook.

(Coverfoto door The Institute of Masters of Wine via Flickr)

About these ads
Posted in: Opinie