Esk Valley, Marlborough Pinot Noir 2010

Posted on 13 oktober 2013

0


Esk Valley Marlborough Pinot Noir 2010Dat Nieuw-Zeeland een bijzondere band heeft met Sauvignon Blanc, beschreef ik al in deze post. De warme dagen en koele nachten op de twee eilanden zorgen voor druiven met een hoge zuurtegraad en veel fruit, wat wijnen oplevert die het beste van zowel de Oude als de Nieuwe wereld hebben: exotische fruitigheid en grassige frisheid.

Ook de merites van Nieuw-Zeelandse Pinot Noir worden steeds meer bezongen. Het kroonjuweel van Bourgogne krijgt down under dezelfde frisse, fruitgedreven kwaliteiten door het unieke klimaat.

Zachte tannines en secundaire aroma’s zorgen dan weer voor de elegantie die doet denken aan de beste Franse Pinot Noir. Opnieuw: het beste van twee werelden. Het interessantste aan Nieuw-Zeelandse Pinot Noir is misschien nog het prijskaartje. Betaalbare en lekkere Pinot Noir is immers al lang geen evidentie meer in Bourgogne.

Esk Valley Pinot Noir 2010

Ik neem de proef op som met een fles Pinot Noir van Esk Valley, dat deel uitmaakt van Nieuw-Zeelands grootste wijnbedrijf Villa Maria. De winery is gevestigd in Hawke’s Bay op het Noordelijke eiland. Ze verbouwen er ook druiven op de Gimblett Gravels, één van de meest befaamde terroirs in Nieuw-Zeeland.

Maar deze wijn is dus gemaakt van fruit uit Marlborough, het Noordelijke punt van het Zuidelijke eiland dat vooral synoniem is geworden met uitstekende Sauvignon Blanc. De Pinot Noir voor deze wijn is meer bepaald afkomstig uit de valleien Wairau en Awatere. De wijn rijpte 12 maanden in Franse eik.

Proefnotitie

Diepe kersenrode kleur in het glas. In de neus eerst viooltjes en zoet, rood fruit (aardbeien, frambozencoulis, bavarois) maar ook verrassende herfstige aroma’s als natte bosgrond en de geur van een vochtige kelder. Verrassend, omdat ik een neus had verwacht die 100% door fruit zou worden gedragen. Ten slotte valt ook nog een subtiele houttoets op. In de mond een heel frisse aanzet waarin pruim en zure kersen de boventoon voeren. De fruitige fraîcheur van deze wijn doet denken aan snoepjes. De tannines zijn zijdezacht en in de lange afdronk laat de houtrijping zich gelden met een lichte vanilletoets. De wijn is van begin tot einde een genot: fris en levendig, maar complex en elegant.

Deze Pinot Noir wordt door Jamie Goode bij de beste van Nieuw-Zeeland gerekend en kreeg het maximum van vijf sterren van wijnmagazine Decanter. Bloemen en pluimen die helemaal terecht zijn.

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook.

About these ads
Posted in: Proefnotities