Geproefd: Refošk uit Sloveens Istrië

Posted on 30 juni 2013

0


Als een eenzame tros druiven hangt het schiereiland Istrië in de Adriatische Zee. Het overgrote deel van deze streek hoort toe aan Kroatië, maar ook Italië en Slovenië maken aanspraak op een klein lapje.

Het Sloveense deel, bekend als ‘Slovenska Istra’ is een kustdistrict dat deel uitmaakt van Primorje, momenteel het meest vooruitstrevende wijngebied in Slovenië. Ook Brda – nog steeds met voorsprong de bekendste appellatie van het land – maakt deel uit van Primorje. Naast deze zuidwestelijke regio zijn ook Podravje in het noordoosten en Posavje in het zuidoosten bekende wijnregio’s.

Refosk Sloveens Istrië Primorje

In Slovenska Istra worden verschillende internationale druiven geteeld, maar twee lokale varianten steken er met kop en schouders bovenuit. Ten eerste is er de witte Malvazija, een ietwat bittere druif die onder meer ook in Kroatië en Italië geteeld wordt.

Daarnaast steelt vooral Refošk (spreek uit Refosjk) de show. Deze variëteit is zo sterk met de streek verbonden dat Sloveens Istrië ook wel ‘the land of Refošk’ wordt genoemd. De druif is een variant van de Italiaanse Refosco dal Peduncolo Rosso (‘met rode stengels’) die vooral in Friuli-Venezia Giulia wordt geteeld. De Sloveense versie is overwegend Refosco dal Peduncolo Verde (‘met groene stengels’), een soort die meer opbrengsten oplevert en dus ook beter in toom moet worden gehouden.

Refošk produceert donkere – bijna zwarte – wijnen, die uitzonderlijk veel antioxidanten bevatten. Ze staan erom bekend een hoge aciditeit te hebben en weinig baat te hebben bij lange rijping.

Op de proeftafel: Capris Refošk, Vinakoper, 2009

Capris Refošk Vinakoper Slovenska Istra 2009

Binnen Slovenska Istra is vooral de streek rond havenstad Koper bekend om zijn Refošk. Wijndomein Vinakoper staat in deze regio te boek als een grote speler die constante kwaliteit levert. De Capris-reeks is een serie ‘gourmet cuvées’ (o.a. ook Merlot, Shiraz, Pinot Noir en Malvazija). Het is een ‘Zaštićeno geografsko poreklo’, het Sloveense equivalent van AOP. Op het etiket staat ook ‘Vrhunsko suho vino s plemenitimi gastronomskimi lastnostmi’, of ‘droge kwaliteitswijn van gastronomisch niveau’.

Maar goed, de wijn nu. Erg donkere, robijn- tot kersenrode wijn in het glas. Matig intense neus met aroma’s van bramen, blauwe bessen en kersen. Ook de geur van sigarenkistje, een prikkelende kruidigheid en een licht stalluchtje als je even niet walst. In de mond een erg fruitige aanzet, waarna een opvallende frisheid de bovenhand krijgt. De spieren in het gezicht trekken toch even samen. De tannines zijn erg zacht tot onbestaande. Deze wijn had misschien al een jaartje eerder ontkurkt mogen worden. Vooral die scherpe fraîcheur blijft nazinderen op de smaakpapillen. Op dat vlak maakt Refošk zijn reputatie meer dan waar. In de afdronk wel aangenamere gerookte aroma’s. Dit is een wijn waar ik niet meteen een woord weet op te plakken, maar ‘harmonisch’ is in elk geval eentje die hier niet in aanmerking komt.

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook.

About these ads