Merlot & Monroe: 5 gelijkenissen

Posted on 28 juni 2013

9


Merlot & Monroe: vijf gelijkenissen tussen druif en divaIn St. Helena (Napa Valley) wordt een wijn gemaakt die de naam ‘Marilyn Merlot’ draagt. Een leuke woordspeling waar de producent al sinds 1985 op teert.

Maar als je erover nadenkt, zijn er inderdaad meerdere parallellen te trekken tussen de Merlot-druif en Norma Jeane Baker, aka Marilyn Monroe.

1. Ster in Hollywood

Voor Marilyn Monroe wereldberoemd werd, moest ze het stellen met kleine bijrolletjes en het betere pikante modellenwerk.

Het was pas in Hollywood, onder de Californische zon, dat haar steile opgang begon. Na haar eerste grote kassucces Gentlemen Prefer Blondes in 1953, was de trein vertrokken en begon de blonde vamp harten te veroveren over de hele aardbol.

De Merlotdruif had dan wel al een schare trouwe – en prestigieuze – volgelingen in de Libournais, ook haar internationale doorbraak vond plaats in the Golden State. In de jaren ’80 verspreidde Merlot zich in de Californische wijngaarden als een brandje in een toiletpapierfabriek. Aan de Amerikaanse westkust werd de Franse klassieker een wereldwijde celebrity. Merlot was in 1985 wat Gin Tonic in 2013 is.

2. Weelderig en zoet

The Blonde Bombshell’ is een bijnaam die Marilyn Monroe niet toevallig kreeg. Met haar Rubensiaanse rondingen en voluptueuze voorkomen werd ze in geen tijd een internationaal sekssymbool.

Wulps en wellustig. Het zijn twee adjectieven die zeker ook op Merlot van toepassing zijn. De druif wordt alom geprezen omwille van haar ‘vlezige’ kwaliteiten. De variëteit laat zich kenmerken door een relatief lage aciditeit en een hoger suikergehalte. Merlot zorgt daardoor voor de zachte, rijke toets in blends en hult strakke dirigenten als Cabernet Sauvignon in een rijke weelderigheid.

3. Meerdere partners

Het is gekend dat Monroe op tijd en stond wel wat afwisseling tussen de lakens kon appreciëren. Haar nogal brede curriculum aan bedpartners is daarvan de stille getuige. Van honkballer Joe DiMaggio, over toneelschrijver Arthur Miller tot de beide broertjes Kennedy. Verandering van spijs deed in haar geval kennelijk eten.

Ook Merlot duikt graag met uiteenlopende partners de koffer – of beter de fles – in. Vooral voor Cabernet Sauvignon heeft de druif een soft spot, maar ook met een brede waaier aan andere variëteiten geeft Merlot vuurwerk in blends.

4. Slachtoffer van haar eigen succes

Zoals voor zoveel sterren betekende de wereld van glitter & glamour ook voor Marilyn Monroe het begin van het einde. Haar imago van ‘dom, welwillig blondje’ was zodanig sterk geworden dat ze niet meer au serieux werd genomen. Tevergeefs probeerde ze meer gewichtige rollen te versieren, maar mensen wilden vooral haar witte jurk omhoog zien waaien boven een ventilatierooster.

Na de immense populariteit van Merlot in de jaren ’80, botste de druif ook op een muur. Het ras was zo wijd verspreid geraakt dat er meer flauwe dan goede Merlot werd gemaakt. Dat straalde af op het imago van de variëteit. De minachting van veel wijndrinkers kreeg een stem in de film Sideways, wanneer hoofdpersonage Miles Raymond schreeuwt: “If anyone orders Merlot, I’m leaving. I am NOT drinking any fucking Merlot!”

“An actress is not a machine, but they treat you like a machine. A money machine”, zei Monroe ooit. Het zijn woorden die door een Merlot-druif hadden kunnen gesproken worden: “A grape is not a machine, but they treat you like a machine. A money machine.”

5. Uitbundig en niet te controleren

Het tomeloze karakter van Marilyn Monroe zorgde ervoor dat ze haarzelf uiteindelijk in de vernietiging leefde. Het is een eigenschap waar ook Merlot mee te kampen heeft. De druif rijpt soms tot twee weken vroeger dan Cabernet Sauvignon en heeft de neiging om erg snel overrijp te worden. De ranken moeten goed gecontroleerd worden om een er een wijn met finesse van te kunnen produceren. Zoniet eindigt de druif zoals de diva: buitensporig, maar dof en levenloos.

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook.

About these ads
getagged: ,
Posted in: Druiven