Dutruch Grand Poujeaux, Moulis, 2009

Posted on 17 juni 2013

3


Chateau Dutruch Grand Poujeaux Moulis-en-Medoc 2009Naar aanleiding van mijn post over de 5 redenen om Cru Bourgeois te proberen, ontkurkte ik een ‘CB’ die bijzonder populair is: Château Dutruch Grand Poujeaux uit de gemeentelijke appellatie Moulis-en-Médoc.

Moulis is de kleinste appellatie uit de Médoc (alles samen 630 hectare).

Het is wel de thuisbasis van ronkende namen als Chasse-Spleen en Poujeaux – twee wijnen die in 2003, samen met zeven anderen, even het label ‘Cru Bourgeois Exceptionnel’ mochten dragen.

Château Dutruch Grand Poujeaux mag niet verward worden met Château Poujeaux. De verklaring voor de benaming moeten we zoeken in de verschillende terroirs van Moulis-en-Médoc. De kleine appellatie is namelijk opgedeeld in drie regio’s:

  • Het westen, ter hoogte van het Bouqueyran: ondergrond van zand, klei en kiezels.
  • Het midden: ondergrond van grind, zand, klei en kalksteen waar vooral Merlot welig tiert.
  • Het oosten, ter hoogte van Médrac en Grand Poujeaux: vooral grind en keien die werden afgezet door de Garonne. De bodem is hier erg steenachtig en schraal.

In dit oostelijk deel – het dichtst bij de Garonne – liggen alle beste domeinen: Chasse-Spleen en Poujeaux, maar ook een rits domeinen met dezelfde verwijzing naar het district: Gressier Grand Poujeaux, Branas Grand Poujeaux, Granins Grand Poujeaux, Franquet Grand Poujeaux en … Dutruch Grand Poujeaux.

Het eerste deel van de naam van deze wijn verwijst naar de eigenaar die het huis stichtte in 1850. Het domein van zo’n 30 hectare bleef tot 1967 in handen van Dutruch-nakomelingen. In dat jaar werd het château overgekocht door François Cordonnier en sinds 1993 hebben Jean-Baptiste Cordonnier en zijn echtgenote Nathalie de leiding overgenomen.

De wijnstokken van Dutruch Grand Poujeaux profiteren van de schrale ondergrond in het oostelijke deel van Moulis. De drainage is er optimaal en de wortels worden gedwongen om erg diep naar hun voedingsstoffen te zoeken. Bovendien komen de druiven tot volle rijping, mede dankzij de weerkaatsing van de zon op de Garonne-keien.

Proefnotitie

Deze wijn is een blend van Merlot, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot. De rijping gebeurt gedurende 18 maanden op Franse eik.

Donkere robijnrode wijn met paarse randen in het glas. Expressieve neus van zwart fruit (cassis, blauwe bessen, pruim), koffie en tabak. In een andere proefnotitie over deze wijn las ik ‘cichorei’. Ik zou er zelf niet opgekomen zijn, maar dat is inderdaad een goede omschrijving van een opvallend aroma in deze wijn. Mondvullende smaak van rijp – bijna gestoofd – fruit, ondersteund door soepele tannines. De 2009 heeft zeker nog bewaarpotentieel. Ik heb de wijn twee uur op voorhand gedecanteerd. Lange afdronk, met nazinderende vanille. Uitstekende Bordeaux voor een uitstekende prijs.

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook.

About these ads
getagged: , ,
Posted in: Proefnotities