Penley Estate ‘Phoenix’, Coonawarra, 2007

Posted on 16 juni 2013

0


Penley Estate Phoenix Cabernet Sauvignon Coonawarra 2007Toegegeven, de Australische wijnen zijn dun bezaaid op deze blog. De wijnwereld is nu eenmaal te groot om alles tegelijk te ontdekken. Toch, bij deze: een bijzondere wijn uit Coonawarra, een wijnregio die deel uitmaakt van de Limestone Coast in South Australia.

Coonawarra is synoniem geworden voor uitstekende Cabernet Sauvignon. De typische ondergrond waar de druif het zo goed op doet, staat bekend als ‘terra rosa’. Dit rode bodemtype ontstaat door een combinatie van klei en kalksteen. De kalksteen aan de oppervlakte verweert, waardoor klei achterblijft met restjes gesteente. Door de blootstelling aan zuurstof, oxideert dit en ontstaat de rode kleur. Ook in de hiel van Italië (onder meer deze wijn) en in het Spaanse La Mancha komt dit bodemtype voor.

Penley Estate werd opgericht door Kym Tolley, het nageslacht van twee toonaangevende Australische wijnfamilies: de Penfolds en de Tolleys. Vandaar de samentrekking ‘Penley’. Voor Kym zelf wijn begon te maken, leerde hij het vak bij Penfolds. Tot zijn leermeesters behoorde ook Max Schubert, de legendarische wijnmaker en geestelijke vader van ‘Australië’s first growth’: Penfolds Grange.

Vandaag heeft Kym zelf 166 hectare, waarvan er 111 zijn beplant met wijnstokken. Cabernet Sauvignon uiteraard, maar ook Cabernet Franc, Shiraz, Merlot, Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay.

2007 was een moeilijk jaar voor de Limestone Coast. De streek werd immers getroffen door voorjaarsvorst. Dat werd gevolgd door een droge en warme winter. Door de oogst laag te houden, konden toch – vooral rode – geslaagde wijnen gemaakt worden. Ondanks het onheilsjaar kreeg deze wijn enkel 90+ scores.

Proefnotitie

Donkere, purperen kleur in de het glas. Oogt nog jong en vitaal. Fantastische, zuivere neus: rijpe cassis, bramen, munt, koffie en eikenhout. Ook een ‘minerale’ toets (natte keien). Doet meteen denken aan de betere Bordeaux. Om te blijven aan ruiken. In de mond zijn zwart fruit en gerookte houttoetsen schitterend in balans. Perfect rijpe, zachte tannines maken het af. In de afdronk vooral gerookte aroma’s en vanille. Deze wijn is duidelijk op zijn hoogtepunt. Intens van genoten bij een smeulende barbecue.

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook.

About these ads
Posted in: Proefnotities