Villard Estate, Syrah Expresión reserve, 2011

Posted on 4 juni 2013

0


Villard Expresion Syrah 2011Als wijnland is het langgerekte Chili erg gevarieerd. Warmere regio’s zoals Colchagua Valley brengen andere wijnen voort dan de koelere gebieden langs de kust, zoals San Antonio Valley. Die verschillende regio’s werden in Chili onlangs onderverdeeld in drie soorten gebieden, die elk hun eigen kenmerken en ‘terroir’ hebben:

  • Costa: de valleien langs de kust met de Grote Oceaan (o.a. Limarí, San Antonio en Leyda);
  • Entre Cordilleras (‘tussen de bergketens’): de vlaktes tussen het Andesgebergte en de bergen langs de kust (o.a. Colchagua, Maule en Curicó);
  • Andes: de wijngebieden aan de voet van de Andes (o.a. Elqui, Aconcagua en Cachapoal).

Cassablanca Valley

Onder die koelere Costa-gebieden, is Casablanca Valley één van de meest gevierde. Deze wijnregio ligt in de commune van Valparaíso, 75 km ten noordwesten van hoofdstad Santiago.

Casablanca Valley ligt op een 15-tal kilometer van de kust. De wijnranken genieten er van koele oceaanbriezen en frisse ochtendnevel. Dit zorgt voor de verhouding tussen warm en koud die zo gegeerd is bij wijnbouwers. Overdag zorgt de zon voor de rijping van de druiven waardoor het suikergehalte opgebouwd wordt, terwijl de koele nachten waken over de aciditeit. Het resultaat zijn evenwichtige wijnen waarin de zon zijn werk heeft gedaan, zonder er confituur van te maken.

Er is lang gedacht dat de vallei té koud zou zijn voor wijnbouw, maar vandaag pakken de plaatselijke wijnbouwers er net mee uit. Ze bestempelden hun vallei zelf als de ‘Premium Cool Valley’. Vooral de Chardonnays en frisse Sauvignon Blancs uit Casablanca Valley zijn snel naam aan het maken. Dit zijn er ook met voorsprong de meest aangeplante druiven. Voor de rode wijnen groeit er Pinot Noir, Merlot en Syrah. De laatste jaren is Pinot Noir terrein aan het winnen, maar ook Syrah geeft veelbelovende resultaten.

In Chili is Syrah een relatieve nieuwkomer, maar de druif kent er wel een steile opgang. Vooral de laatste jaren: sinds 2008 verdubbelde het aantal Chileense hectares dat met Syrah is beplant. Vandaag gaat het om zo’n 6000 hectare in totaal.

Villard Estate

Villard Estate werd opgericht door Parijzenaar Thierry Villard, zoon van een wijnmakelaar. Tijdens een vakantie in Chili ontdekte hij het wijnbouwpotentieel van het Zuid-Amerikaanse land. Voor hij zelf aan de wijnbouw begon, werkte hij 16 jaar bij een groot Australisch wijnbedrijf. In 1989 zette hij de stap verkaste hij met zijn vrouw en twee zonen naar Chili. Hij was één van de pioniers in Casablanca Valley en wordt vandaag erkend als één van de beste producenten in de vallei. Vandaag neem zijn zonen Sebastien en Jean-Charles stilaan het roer over. Samen maken zij de Syrah-topcuvée ‘Tanagra’.

Proefnotitie

Deze wijn is de Syrah uit de Expresión Reserve-reeks. Dit zijn monocépages die bedoeld zijn om het terroir van Casablanca Valley en de eigenschappen van de druif uit te drukken (naast Syrah is er ook Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Merlot en Cabernet Sauvignon). De wijn rijpte 12 maanden op gebruikte Franse eik.

Donkerpaarse wijn in het glas. Heel aangename, fruitige neus waarin vooral cassis en veenbessen (cranberry) opvallen. Daarnaast ook leder en gerookte aroma’s (cederhout). De aanzet is fruitig (bessen) en vol. In tegenstelling tot wat ik verwacht had al bij al vrij krachtig. Dit is een warme wijn, met veel body en een stevige tanninestructuur. Niet de ‘jammy’ Shiraz uit Australië, maar ook niet de ingehouden peperigheid uit de Noordelijke Rhône. De typerende kruidigheid laat op zich wachten tot in de lange afdronk, die ook een zekere ‘smokiness’ heeft. Na Amayna een tweede, bijzonder aangename kennismaking met Chileense Syrah.

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook.

About these ads
getagged: ,
Posted in: Proefnotities