Argento, Bonarda Selleción, 2012

Posted on 18 februari 2013

0


Argento Seleccion Bonarda 2012Naar aanleiding van mijn post over Bonarda (aka ‘Charbono’ of ‘Corbeau’) dronk ik een Bonarda van het Argentijnse wijngoed Argento, verkrijgbaar bij Colruyt (proefnotitie onderdaan).

De wijngaarden van Argento liggen aan de voet van het Andesgebergte in Mendoza, de regio waar Bonarda het meest wordt aangeplant (en waar zo’n 80% van alle Argentijnse wijn vandaan komt).

Argento Wines werd in 1998 opgericht als een joint venture van de grote Britse importeur Bibendum en het bekende Argentijnse wijnbedrijf Catena. Die laatste zijn de eigenaars van Bodega Catena Zapata, algemeen beschouwd als het domein dat Argentijnse Malbec eigenhandig op de wereldkaart heeft gezet.

Eind vorig jaar raakte bekend dat Bibendum Argento verkocht aan ‘Inversora Agroindustrial Sudamericana’, een Argentijns wijnbedrijf dat onder meer ook Bodega Vistalba in Mendoza, Bodega Garzon in Uruguay en Renwood Winery in Amador County (Californië) in zijn bezit heeft.

De laatste acht jaar is Silvia Corti de wijnmaker van Argento, sinds 2009 bijgestaan door Nick Goldschmidt. Samen focussen ze zich vooral op Malbec, het kroonjuweel van de Argentijnse wijn. Zoals Silvia Corti zelf zei in een interview: ‘We need to tell the world how great Malbec is.’ Bonarda is dus ook bij Argento niet de kopman van de ploeg, maar eerder een verdienstelijke knecht.

Hoewel de druif meestal in blends wordt gebruikt, mag hij in deze wijn alleen optreden. De Selleción-reeks is gemaakt van zorgvuldig geselecteerde druiven en is gerijpt op eik.

Proefnotitie

Een heel aromatische neus, met vooral rijp rood fruit: aarbeienconfituur en kersen. In de mond overwegend rijp en zoet fruit (pruim, aardbei). Vooral een opvallende moelleux heeft de bovenhand in deze wijn, die met 13,5% heel warm overkomt. Ook in de afdronk overwegend zoetigheid, aangevuld met een lichte kruidigheid, lichte tannines en een vanilletoets. Het geheel komt me erg ‘Amerikaans’ over. Een fruitige smaakbom die met veel geweld ontploft in de mond, maar daardoor ook weinig ruimte laat voor iets anders. Veel ‘punch for your peso’, weinig subtiliteit.

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook.

About these ads
Posted in: Proefnotities