Bonarda, het Argentijnse werkpaard

Posted on 13 februari 2013

1


BonardaWie Argentijnse wijn zegt, denkt aan Malbec. Terecht, want deze druif tekent momenteel voor 34% van de aanplant voor rode wijn in het land van Evita. De tweede in dat rijtje is Bonarda (18%), een variëteit die – hoe kan het ook anders – wel eens voor wat verwarring zorgt.

De druif die in Argentinië Bonarda wordt genoemd, kennen ze in Californië als ‘Charbono’. Het is een variëteit die oorspronkelijk afkomstig is uit de Franse Savoie, waar ze hem dan weer kennen als ‘Corbeau’ of ‘Douce Noir’. Daar wordt de druif echter nog weinig aangeplant.

Ook in Italië kennen ze een Bonarda, maar dan gaat om de ‘Bonarda Piemontese’, een ander ras. De Babylonische spraakverwarring is – alweer – compleet.

Wat er ook van zij, de Bonarda belandde op een of andere manier in Argentinië en voelde zich meteen thuis in het lokale klimaat en de ondergrond. Vooral in Mendoza veroverde hij snel hectaren. De Argentijnse Bonardawijnen worden gekenmerkt door hun diepe kleur en medium tot hoge tannines en zuren. De druif wordt meestal gebruikt in blends, maar er bestaan ook monocépages van.

In het verleden stond de laatrijpende Bonarda vooral bekend als het anonieme werkpaard van de Argentijnse wijnindustrie. Hij mocht vooral opdraven voor een bijrol in bulkwijnen en zijn naam kwam zelden op het etiket te staan. Ondertussen steelden Malbec en Torrontés de show als edele rassen. Bonarda had zijn populariteit vooral te danken aan het feit dat hij grote oogsten kon opleveren en relatief gemakkelijk te verbouwen was.

Vandaag is die reputatie aan het veranderen. Argentijnse wijnboeren ontdekken de kwaliteiten van Bonarda en ook in het buitenland wint de variëteit aan krediet. Terecht, want als de opbrengsten beperkt gehouden worden, kunnen er mooie wijnen van gemaakt worden. Donker, fruitig (kersen en pruim), met voldoende structuur (medium tot hoog in tannines en zuren) en geschikt voor houtlagering. Het doet een beetje denken aan het verhaal van de onfortuinlijke Carignan.

De conclusie: wil een druif zijn ware potentieel tonen, dan is het nodige respect in de wijngaard onontbeerlijk. Zoals zo vaak krijgen de ‘gemakkelijke’ werkpaarden dat maar moeilijk, terwijl de verwende nesten en lastposten (denk aan Pinot Noir of Nebbiolo) aanbeden en vertroeteld worden.

Bonarda, een identikit:

  • Oorsprong: Savoie, Frankrijk.
  • Opvallende kenmerken: Bonarda is een laatrijpende variëteit die veel zon nodig heeft en goed beheerst moet worden in de wijngaard.
  • Typerende aroma’s: fruitigheid (kersen, pruimen, bessen) en zwaardere aroma’s van rozijnen en vijgen in oudere, gelagerde wijnen.
  • Synoniemen: Charbono, Corbeau, Corbeau de Savoie, Douce Noir.

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook.

About these ads
Posted in: Druiven