Beyerskloof, Synergy Blend, 2009

Posted on 3 februari 2013

0


Beyerskloof Synergy Cape Blend 2009Dat Zuid-Afrikaanse wijnmakers weten hoe je een goede blend in elkaar steekt, zei ik al in mijn post over de John X. Merriman van Rustenberg. Eén van de allerbeste ‘blenders’ is zonder twijfel Beyers Truter. Hij is de enige wijnmaker die er ooit in slaagde om twee keer de Pichon Longueville Comtesse de la Lalande-trofee voor best geblende rode wijn te winnen (in 1994 en 1999). Beyers Truter haalde zijn diploma viticultuur aan de universiteit van Stellenbosch en ging als wijnmaker aan de slag bij het prestigieuze Kanonkop Wine Estate. In 1991 werd hij tot ‘International Winemaker of the Year’ gekroond. Hij is ook de oprichter van de Pinotage Association, een vereniging die alles in het werk stelt om Pinotage te promoten als het kroonjuweel van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Het leverde Truter de titel ‘King of Pinotage’ op.

In 1988 begon Beyers Truter aan zijn eigen wijnavontuur. Samen met vier anderen kocht hij een wijnboerderij in Koelenhof (binnen de wijnregio Stellenbosch). De oorspronkelijke naam van de boerderij was ‘Nooitgedacht’. Het toeval wilde dat de locatie tot 1895 in het bezit van de familie Beyers was geweest, tot Jan Andries Beyers het verkocht. Zo werd Beyers Truter de zesde generatie van de familie die er wijn zou maken. De boerderij werd herdoopt tot ‘Beyerskloof’.

Deze Cape Blend ‘Synergy’ is een combinatie van 62% Pinotage, 17% Cabernet Sauvignon, 11% Merlot en 10% Shiraz. De wijn rijpte 18 maanden op Franse eik.

Proefnotitie

Donkerpaarse wijn in het glas. Een veelbelovende neus van zwarte bessen en rode kersen, die meer ‘beheerst’ is dan de doorsnee Zuid-Afrikaanse wijn. De houtlagering zorgt ook voor een aangenaam aroma van sigarenkistje. Niets onaangenaams te bespeuren. Rijp, zoet fruit (kersen, braambessen) overheersen in de mond, maar ronden af met een mooie frisheid en zachte tannines. Lichte vanilletoets in de afdronk. Een heel sappige en soepele wijn die zijn naam (‘synergy’) meer dan waard is. De vier variëteiten vormen samen meer dan ‘de som der delen’. Een schoolvoorbeeld van een heerlijke Kaapse blend. Een naam om te onthouden.

About these ads
Posted in: Proefnotities