Nebbiolo, kieskeurige nevelprins

Posted on 27 januari 2013

6


Nebbiolo, kieskeurige nevelprinsDe Italiaanse Nebbiolo – in het Piëmontisch ‘Nebieul’ – is een druif die lijkt te baden in mysterie. Daar zit zijn naam voor een groot deel tussen. Die zou afkomstig zijn van het Italiaanse woord nebbia, wat ‘mist’ betekent. Volgens sommigen omdat de Nebbiolowijngaarden in Piemonte eind oktober steevast in dikke slierten nevel zijn gehuld, volgens anderen omdat de rijpe druiven een melkachtige waas over zich heen krijgen. Al zou de naam ook afkomstig kunnen zijn van het Italiaanse woord nobile, wat ‘nobel’ betekent. Ik zei het al: mysterie troef.

Wie Nebbiolo zegt, denkt aan Piemonte. Ondanks de zacht glooiende hellingen, adembenemende landschappen en pittoreske dorpjes, wordt deze streek in het noordwesten van Italië meestal overgeslagen door toeristen die op weg zijn naar Toscane.

Piemonte is nochtans de wieg van Nebbiolo en de thuisbasis van een aantal toonaangevende wijnen die ervan gemaakt worden: Barolo en Barbaresco zijn ongetwijfeld de bekendste. Andere appellaties die hun faam aan de Nebbiolo danken zijn Gattinara, Ghemme en Nebbiolo d’Alba. Ook de overige wijnen uit Piemonte – gemaakt van druiven als Barbera en Dolcetto – zijn in opmars.

De wijnen van Nebbiolo zijn doorgaans lichtgekleurd en kunnen in hun jeugd een opvallend stevige dosis zuren en tannines bevatten. Daarom hebben wijnen als Barolo flink wat jaren in de kelder nodig. Maar wie geduld heeft, ontdekt pas echt wat wordt bedoeld met ‘fluwelen tannines’. De wijnen van Barbaresco hebben dan weer een lichtere stijl en zijn sneller toegankelijk.

Wat Nebbiolo nog het meest typeert, is zijn kieskeurigheid. Andere druiven die ook zo’n veeleisende reputatie hebben – denk aan Pinot Noir of Riesling – hebben toch enig succes in het buitenland weten te boeken. Nebbiolo is onverzettelijker. Matige prestaties in Australië, Argentinië en Californië bewijzen dat de Nieuwe Wereld te warm is voor de koppige nevelprins uit Piemonte.

Toch zijn er producenten die blijven proberen om het tegendeel te bewijzen. Een gewaagde opdracht, want zelfs in de heuvels van Piemonte is deze druif ‘picky’. Maar als alle omstandigheden goed zijn – de juiste heuvel, de juiste temperaturen, weersomstandigheden en de juiste wijnboer – is het sterk geparfumeerde resultaat onvergelijkbaar zinnenprikkelend. Nebbiolo is verleidelijk als geen andere druif, maar speelt heel graag hard to get.

Nebbiolo, een identikit:

  • Oorsprong: Piemonte, Italië. Sommige ampelografen zijn het daar niet mee eens en stellen dat de wieg van Nebbiolo iets verderop, in Lombardije, staat.
  • Opvallende kenmerken: De wijnstokken van Nebbiolo zijn doorgaans de eerste om in bloei te staan, maar de laatste om te rijpen. Daarom is een heel specifiek terroir nodig om het maximum uit deze druif te halen.
  • Typerende aroma’s: de geur van jonge Nebbiolo wordt typerend omschreven als ‘teer en rozen’. Als de wijnen ouderen, krijgen ze een baksteenrode kleur, en ontwikkelen ze bijkomende aroma’s van viooltjes, kersen, pruimen, truffels en tabak.
  • Synoniemen: Spanna, Picutener, Chiavennasca, Barbesino, Brunenta, Femmina, Lampia, Marchesana, Martesana Melasca, Melaschetto, Melascone, Michet, Monferrina, Morsano di Caraglio, Nebbieul grosso, Nebbieul Maschio, Nebbiolin, Nebbiolin Canavesano, Nebbiolin lungo, Nebbiolin nero, Nebieu, Nebieul, Nebieul fumela, Nebiolo, Nebiolo du Piedmont, Nibieul burghin, Nibio, Nibiol, Nubiola, Pantin, Picot, Picotendre, Picote, Picotenero, Picoultener, Picoutendro Maschio, Počte, Prugnet, Prunent, Prunenta, Pugnet, Rosetta, Spagna, Span, Spana commune, Spana grossa en Uva Spanna.

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook.

About these ads
Posted in: Druiven