Geproefd: Ratafia de Champagne

Posted on 20 januari 2013

1


Ratafia de ChampagneRatafia. Tot enkele dagen geleden had ik er nog nooit van gehoord. Het blijkt een aperitiefwijn te zijn, die wordt bekomen door alcohol toe voegen aan druivenmost. In Frankrijk zijn er twee die hun eigen appellatie hebben: Ratafia de Bourgogne en Ratafia de Champagne.

Over de naam bestaat blijkbaar nogal wat discussie. ‘Ratafia’ zou afkomstig zijn van de Latijnse spreuk ‘Rata Fiat’, die in de katholieke kerk werd uitgesproken om huwelijken te bezegelen. Vandaar het woord ‘ratificatie’, wat zoveel betekent als ‘officiële bekrachtiging’.

Volgens de legende werd de Italiaanse stad Andorno in de Middeleeuwen geteisterd door de pest. De bevolking overwon de ziekte echter door een sterk alcoholisch drankje te nuttigen.

De uitvinder van het drankje gaf het spul ook aan zijn zoon, die daardoor overleefde en kon trouwen. Daarom doopte de man het drankje ‘Rata Fiat’, wat in het dialect van Andorno ‘ratafia’ werd.

Volgens een andere theorie is het woord afkomstig van een Creools woord voor goedkope rum: ‘tafia’. Met andere woorden, geen mens die het weet.

Deze Ratafia de Champagne is gemaakt door neutraal smakende alcohol toe te voegen aan versgeperste most van Pinot Noir, na de oogst van de Champagne-teelt. Daardoor stopt het gistingsproces en blijft de drank zoet. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Italiaanse grappa (in Frankrijk ‘Marc’) blijft het alcoholpercentage relatief laag, op 18%.

Maar hoe smaakt het goedje? De intense neus geeft vooral rijpe appel weg. Denk aan een Jonagold die al wat bruine plekken krijgt. Samen met een aroma van gebakken brood lijkt het wel vloeibare appeltaart. In de mond erg visceus en – zoals verwacht – mierzoet. De appelsmaak keert terug, aangevuld met honing. De warme alcohol versterkt de zoetheid, maar het geheel mist duidelijk de nodige fraîcheur om rechtop te blijven. Ik kan me in elk geval moeilijk voorstellen dat ik het als aperitief zou drinken. Als dessertwijn misschien, bij een stuk warme appeltaart. En dan nog.

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook of door je te abonneren op de RRS-feed.

About these ads
Posted in: Proefnotities