Cabernet Franc, de pater familias in Bordeaux

Posted on 16 januari 2013

5


Cabernet FrancHet is niet altijd gemakkelijk om bekende kinderen te hebben. Soms worden ze zo beroemd en wereldvermaard dat je er als ouder bij verbleekt. Vraag dat maar aan Hermann Einstein, Vernon Elvis of Jozef van Nazareth.

Cabernet Franc is een blauwe druif in een gelijkaardige situatie. Samen met Sauvignon Blanc – een ranke en frisse Franse deerne – zette hij niemand minder dan Cabernet Sauvignon op de wereld. Deze druif maakte furore in onder meer Bordeaux en Californië en lag al gauw aan de basis van ’s werelds meest begeerde wijnen.

Niet enkel Cabernet Sauvignon kreeg het genetisch materiaal van Cabernet Franc mee.

Ook andere Bordelese druiven zoals Carmenère, Malbec en Merlot hebben dezelfde voorvader. Cabernet Franc is zeg maar een echte pater familias in Bordeaux.

Ondanks zijn grote verdienste, moet Cabernet Franc vaak wijken voor zijn bekendere kroost. Meestal wordt hij enkel gebruikt als onderdeel van blends waarin doorgaans Cabernet Sauvignon en Merlot het hoge woord voeren. Maar dan is er natuurlijk Château Cheval Blanc, de Saint-Emilion Grand Cru Classé A die overwegend uit Cabernet Franc bestaat. En hij kan het ook alleen: de rode wijnen van Chinon, Anjou, Saumur-Champigny of Bourgeuil in de Loirevallei zijn goede voorbeelden.

Nochtans is de appel niet ver van de boom gevallen. In grote lijnen zijn Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon erg gelijkaardig. De druiven van Cabernet Franc zijn vroeger rijp, waardoor ze het iets beter doen in koelere regio’s zoals de Loire. Omwille van deze eigenschap wordt Cabernet Franc in Bordeaux aangeplant als een soort ‘verzekering’. Als de Cabernet Sauvignon door slecht weer wordt geteisterd tijdens de oogstweek, is de Cabernet Franc al binnen en heeft de wijnmaker toch iets om mee te werken.

De druif heeft zich ook over de wereldbol weten te verspreiden en wordt onder meer aangeplant in Italië, Spanje, Australië, Chili, Canada, Zuid-Afrika, Argentinië, Californië (als onderdeel van de Bordeaux-blend ‘Meritage’) Washington, Roemenië en Hongarije.

Cabernet Franc: een identikit

  • Oorsprong: Frankrijk (Libournais)
  • Opvallende kenmerken: Cabernet Franc is lichter dan Cabernet Sauvignon omdat het een dunnere schil heeft. De wijn die eruit voortkomt heeft ook minder zuren. Deze twee eigenschappen maken hem zeer geschikt als onderdeel van blends. De druif geeft bijvoorbeeld elegantie, finesse en subtiele aroma’s aan wijnen waarin Cabernet Sauvignon en Merlot het grove geschut vormen.
  • Typerende aroma’s: zwart fruit (pruim, cassis), vegetale aroma’s (vooral groene paprika, groene bonen en asperges worden vaak genoemd), peper, tabak, viooltjes.
  • Synoniemen: Aceria, Acheria, Arrouya, Bordo, Bouchet, Bouchy, Breton, Burdeas Tinto, Cabernet, Cabernet Aunis, Cabernet Franco, Capbreton Rouge, Carmenet, Fer Servandou, Gamput, Grosse Vidure, Hartling, Kaberne Fran, Messanges Rouge, Morenoa, Noir Dur, Petit Fer, Petit Viodure, Petite Vidure, Petite Vignedure, Plant Breton, Plant Des Sables, Trouchet Noir, Véron, Véron Bouchy, Véronais, Cabernet Gris.

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook of door je te abonneren op de RRS-feed.

About these ads
Posted in: Druiven