Middelvlei, free-run Pinotage, 2010

Posted on 9 januari 2013

0


Middelvlei, free-run Pinotage, 2010Naar aanleiding van de post over Pinotage, proefde ik de ‘free-run’ Pinotage van Middelvlei Estate.

‘Free-run’? Ik moest ook even fronsen. Het betekent dat de wijn enkel wordt gemaakt van het sap dat ‘vanzelf vrijkomt’ uit de gekneusde druiven.

Alleen het sap van voor de persing wordt gebruikt (dus geen perswijn), om er zo voor te zorgen dat de wijn eleganter is en minder tannines bevat. Middelvlei wil zo de ‘slechte eigenschappen’ van Pinotage verzachten. Het is hun manier om de chemische aroma’s en sterke aardsheid van de druif te counteren.

Middelvlei Estate, vlakbij Stellenbosch, wordt geleid door de familie Momberg, wijnboeren sinds 1919.

De broers Tinnie en Ben Momberg staan sinds 1995 aan het roer, nadat ze de stiel leerden van hun vader Stiljan. De wijnen die de naam Middelvlei dragen, zijn overwegend monocépagewijnen van Pinotage, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay en Chenin Blanc. Daarnaast produceert het domein ook nog de reeks ‘Hagelsberg’ en hun vlaggenschip, de premium blend ‘Momberg’.

Proefnotitie

Deze wijn bestaat voor 100% uit Pinotage en rijpte 10 maanden in eiken vaten (tweede gebruik, 80% Frans en 20% Amerikaans). Donker robijnrood met doorschijnende randen in het glas. Zoet fruit in de neus (bramen, pruim en aardbei), aangevuld met een lichte eiktoets. Hier alvast geen spoor van aceton-achtige aroma’s. In de mond overheerst eerst het rijpe, zoete fruit maar daarna komt een enorme fraîcheur opzetten. In de afdronk zachte tannines en een bittere smaak die ik moeilijk kan thuisbrengen. Het doet toch denken aan zalf. Een heel fruitige en sappige wijn, met een – zoals verwacht – ‘on-Europese’ afdronk.

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook.

About these ads
Posted in: Proefnotities