Ampoule Penfolds voor €135.000, iemand?

Posted on 3 januari 2013

1


Penfolds Ampoule ProjectOp wine.com staat sinds kort één van de twaalf ‘Penfolds Limited Edition Ampoules’ te koop. Vraagprijs: een slordige 168.000 Australische dollar of zo’n 135.000 euro.

Voor iedereen die zich nu in een – iets goedkopere – wijn heeft verslikt, enige verduidelijking. De Limited Edition Ampoules zijn twaalf exclusieve ‘flessen’ wijn die de Cabernet Sauvignon van Block 42 (Kalimna Vineyard) uit het jaar 2004 bevatten. Het is een uiterst zeldzame wijn die enkel in de allerbeste jaren wordt gemaakt door Penfolds, een wereldvermaard Australisch wijnbedrijf, wiens ‘Penfolds Grange’ wordt beschouwd als het Australische equivalent van de Franse first growths.

Maar die fameuze Block 42 van de Kalimna-wijngaard in Barossa Valley is dus nog een ander verhaal. De wijnstokken zijn naar verluidt de oudste producerende Cabernet Sauvignon-stokken ter wereld.

Ze werden in de jaren 1830 van Frankrijk naar Down Under verhuisd en zijn dus ‘pre-phylloxera’. Wijnmaker Peter Gago van Penfolds is zelf lyrisch over de oogst van 2004: “De 2004 van Block 42 heeft iets magisch”, zegt hij. “De wijn heeft een etherische dimensie en een verzadigde duisternis, is uitzonderlijk geparfumeerd en doet je laag na laag nieuwe smaken ontdekken.” De bekende wijncriticus James Suckling gaf de wijn een perfecte 100 punten.

Van die 2004 werden slechts 400 kisten gemaakt. Maar dat verklaart het prijskaartje van 135.00 euro nog niet. Van deze uitzonderlijke wijn werden namelijk 12 genummerde en handgeblazen ‘ampoules’ gemaakt. Ze bevatten 75 cl van de Block 42 Cabernet Sauvignon 2004 en zijn ingebouwd in een exclusieve glazen constructie en een houten bekisting met speciale metalen afwerkingen. Voor elk onderdeel (ampoule, glas, hout en metaal) schakelde Penfolds gerenommeerde Australische kunstenaars en vakmeesters in. De ampoule heeft geen kurk of schroefdop en kan enkel geopend worden door een expert. Penfolds omschrijft het resultaat zelf als:

“The ultimate reflection of winemaking heritage, innovation and artistic collaboration. […] With only twelve handmade vessels in existence (each individually numbered), the Ampoule is testament to the respect that Penfolds has not only for fine wine, but for its South Australian heritage and the skills of the region’s finest artists and craftsmen.

Penfolds Block 42

De ‘normale’ Block 42, jaar 1996.

De zeldzame hebbedingen zijn dus niet zomaar flessen wijn, maar ‘objets d’art’. Dat betekent echter niet dat Penfolds verwacht dat kopers de ampoules nooit openen. Integendeel: als iemand besluit om de wijn te drinken, komt een delegatie van Penfolds, inclusief wijnmaker Peter Gago, om het even waar ter wereld opgedraafd om de ampoule met de nodige egards en een gewichtige ceremonie open te maken.

De 2004 van Block 42 is ongetwijfeld een tongstrelende wijn. Maar 135.000 euro? Objet d’art? Etherische dimensies? Een speciale ceremonie om het ding open te maken? Het klinkt allemaal als een peperdure gimmick. Geen kwaad woord over de kapitaalkrachtige mafketels die één van de twaalf ampoules kopen, maar het lijkt mij wel olie op het vuur van wijnsnobisme.

Het duwt wijn eens te meer in de rol van een statussymbool voor de superrijken, waardoor de wijnprijzen de pan uit swingen en wijnliefhebbers bij sommigen nog steeds als ‘highbrow’ en elitair bestempeld worden.

Anywine, geïnteresseerde kopers kunnen zich momenteel nog melden op wine.com. Voor de anderen, ik zou er niet wakker van liggen. Het filmpje ‘The Making of’ is dan wel weer de moeite:

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook of door je te abonneren op de RRS-feed.

About these ads
Posted in: Nieuws