Château Talbot, Saint-Julien, 1994

Posted on 30 december 2012

0


Château Talbot, 1994De onvoorspelbaarheid van oude wijn blijft fascineren. Het drinken van een bestofte kelderbewoner is bijna alsof je iemand langzaam wakker maakt uit een diepe, jarenlange slaap. Het vraagt tijd. Aanpassingsvermogen ook. Want net op het moment dat je een oordeel klaar hebt, toont de wijn alweer een ander gezicht.

Dat gold zeker voor deze Château Talbot 1994, een quatrième cru uit Saint-Julien. Het is een wijn met een solide reputatie die vooral door Britse wijnliefhebbers als een schoolvoorbeeld van Saint-Julien wordt beschouwd. Met 102 hectare is Château Talbot een van de grootste domeinen in de Médoc.

Deze cuvée is een blend van 66% Cabernet Sauvignon, 26% Merlot, 5% Petit Verdot 3% Cabernet Franc.

De wijn had aanvankelijk weinig te bieden in de neus en was streng in de mond, met wrang hout en hoge aciditeit. 1994 was een moeilijk jaar voor Bordeaux: ideale weersomstandigheden lieten menig wijnboer dromen van een topjaar, tot begin september de hemelsluizen open gingen en ook twee kletsnatte weken open bleven.

Na enkele uren was het karakter van de wijn echter volledig omgeslaan. Zoete aardbeien en frambozen doken op in de neus en in de mond was het strakke hout stukken zachter en mooi versmolten. Het zoete fruit keerde ook in de mond terug en de zuren stelden zich een stuk toegeeflijker op. Daardoor was er nu in de afdronk plaats voor een aangename vanilletoets.

Van streng en strak naar rijk, zacht en mondvullend op enkele uren tijd. Waw. Een les in geduld.

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook of door je te abonneren op de RRS-feed.

About these ads
Posted in: Proefnotities