In Situ, Cabernet Sauvignon reserva, 2010

Posted on 24 december 2012

0


In Situ Cabernet Sauvignon Reserva 2010Chili is een wijnland met een heel verscheiden terroir – of terruño, zoals het daar wordt genoemd. In de langgerekte landstrook volgt de ene vallei de andere op, van Elqui Valley in het noorden tot Malleco Valley in het uiterste zuiden.

De Valle del Aconcagua is wellicht één van de bekendere (deels omdat het genoemd is naar de hoogste top in de Andes, tevens de ‘Calvarieberg’ van Kris Peeters in 2010). Het is een relatief klein gebied van slechts 1000 hectare. De vallei ligt een 65-tal kilometer ten noorden van hoofdstad Santiago. Vooral rode druiven als Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Carmenère – de Chileense variëteit bij uitstek – leveren er mooie resultaten op. Aan de kust wordt ook Sauvignon Blanc verbouwd.

Deze wijn is er eentje uit de In Situ-reek van Viña San Esteban, een familiebedrijf dat al bestaat sinds 1974. Het ligt vlakblij de stad Los Andes in de bergachtige oostkant van de Aconcaguavallei. De wijngaarden van Viña San Esteban liggen langs de Aconcaguarivier en bedekken de lagere heuvels van het Andesgebergte. Daardoor genieten ze van warme, zonnige dagen en koele, nachtelijke briezen. Deze temperatuurwisseling is ideaal om de druiven tot volle rijpheid te laten komen.

Het domein beslaat in totaal 120 hectare, aangeplant met Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère, Syrah, Sangiovese, Cabernet Franc, Mourvedre, Petit Verdot, Chardonnay, Sauvignon Blanc en Viognier. De huidige wijnmaker en zoon van de oprichter, Horacio Vicente, genoot zijn opleiding in Bordeaux en mocht onder meer meewerken aan jaargangen van Mouton-Rothschild en Mouton Cadet alvorens hij zijn opgedane kennis in Chili ging benutten.

Eco-farming is hot in Chili. Ook deze wijn getuigt ervan. Het is een houtgelagerde Cabernet Sauvignon (aangevuld met 15% Syrah), gemaakt van organisch geteelde druiven. In het hele domein worden pesticiden enkel in hoogste nood gebruikt.

Proefnotitie

Diep robijnrode kleur in het glas. Een geconcentreerd fruitige neus waarin vooral cassis opvalt. Ook potloodslijpsel, tabak en een lichte houttoets. In de mond is dit een intens fruitige, maar zachte wijn. Subtiele kruidigheid. De tannines zijn licht en mooi geïntegreerd. Voldoende fraîcheur maakt dit tot een ronde wijn. De lange afdronk , waarin een aangename vanilletoets de kop op steekt, maakt het geheel af.

Score: 15/20

De wijnen van Viña San Esteban (en een uitgebreid gamma andere wijnen uit Chili en Argentinië) zijn onder meer verkrijgbaar bij Chileboutique in Mariakerke (Gent).

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook of door je te abonneren op de RRS-feed.

About these ads
Posted in: Proefnotities