Quatro Castas, Herdade Do Esporão, Alentejano, 2010

Posted on 8 december 2012

0


Quatro Castas, Herdade Do Esporão, Alentejano, 2010Als er mij iets blijft verbazen aan Portugese wijn, dan is het die lange rij inheemse en uitheemse druiven met een brede waaier exotische namen, waarmee uiteenlopende blends worden gefabriceerd. Ook deze ‘vinho regional’ uit Alentejo (zie kaart) is geen uitzondering op die regel.

‘Quatro Castas’ van het wijndomein Herdade Do Esporão is een blend van vier druiven: Aragonez, Tinta Miúda, Tinta Caiada en Alfrocheiro. Altijd leuk om uit te pluizen wat voor druiven achter dergelijke zonderlinge namen schuilen.

Aragonez is niemand anders dan de Spaanse Tempranillo. Trouw aan hun aanleg tot Babylonische spraakverwarring hebben de Portugezen er nog een andere naam voor: Tinta Roriz. Vooral in Alentejano spreekt men van Aragonez.

Tinta Miúda is een Portugese druif die weinig opbrengst geeft en die voornamelijk wordt gebruikt in tafelwijnen. Vooral aangeplant in Estremadura en Ribatejo.

Tinta Caiada is ook een typisch Portugese variëteit die vooral voorkomt in oude wijngaarden in Alentjano. De druif is niet gemakkelijk te kweken, want is gevoelig voor rot en heeft een heel warm klimaat nodig.

Alfrocheiro is kort voor Alfrocheiro Preto, een Portugese druif die ook namen als Albarin Negro, Tinta Bastardinha en Tinta Francisca de Viseu draagt. Ook deze variëteit is typerend voor Alentejano en wordt voornamelijk gebruikt in blends.

AlentejoVolgens de wijnmaker hebben deze vier druiven – die alllen 9 maanden rijpten in Amerikaanse eik – elk een specifieke rol te spelen in het geheel: Aragonez is de ruggengraat die voor structuur zorgt, Alfrocheiro geeft de fruitige aroma’s, Tinta Caiada verzekert de textuur en Tinta Miúdia levert de aciditeit. Sounds like a team.

Proefnotitie

Diep paarse kleur in het glas. De neus is fruitig (gestoofd zwart fruit – pruim en kersen) en kruidig. In de neus is het fruit nog delicaat, maar in de mond ontploft de boel. Heel sappig, rijp fruit overheerst, aangevuld met een milde eiktoets. De tannines zijn gemiddeld, maar zorgen toch voor de nodige structuur in al dat fruitgeweld.

Een aangename wijn, die misschien nog het best ontkurkt wordt tijdens een zomerse barbecue. Maar ook putje winter is het een wijn die – met 14,5% alcohol – voor verwarming kan zorgen.

Score: 14/20

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook of door je te abonneren op de RRS-feed.

About these ads
Posted in: Proefnotities