Pavillon Rouge du Château Margaux, 1993

Posted on 18 november 2012

0


Pavillon Rouge du Château Margaux 1993Ik zei het op deze blog al over een fles Les Hauts de Smith en ik zeg het nu graag nog eens: lang leve tweede wijnen. Gisteren had ik het geluk om mijn glas te kunnen bijsteken tijdens het ledigen van een fles Pavillon Rouge, de tweede wijn van Château Margaux, uit 1993. 

Deze wijn wordt gemaakt van de druiven die niet in aanmerking komen voor Château Margaux zelf. Vaak gaat het om de oogst van jongere wijnstokken (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot). Pavillon Rouge geniet wel van dezelfde ondergrond, vinificatietechnieken en lagering op nieuw eikenhout. De botteling gebeurt wel drie à vier maanden vroeger, waardoor de wijn ook sneller ontwikkelt in de fles en dus ook sneller gedronken kan worden.

Dat neemt niet weg dat ook Pavillon Rouge een aardig bewaarpotentieel kan hebben. Dat bleek alvast toen deze 20-jarige – na decanteren – het glas in ging. De wijn zag er robijnrood, jong en fit uit, zonder teken van verkleuring aan de randen. De neus gaf rijp rood fruit en eikenhout, aangevuld met een subtiele kruidigheid en aroma’s van tabak. De resterende tannines waren zijdezacht, het fruit en de houttoetsen mooi versmolten.

De fluwelen, ‘vrouwelijke’ kwaliteiten die aan Château Margaux worden toegedicht waren ook in dit kleine broertje – of zusje, beter – terug te vinden. Traagjes gedronken, enorm van genoten. Een wijnherinnering en ‘benchmark voor heerlijke Bordeaux’ rijker.

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook of door je te abonneren op de RRS-feed.

About these ads
Posted in: Proefnotities