Querciabella, Chianti Classico, 2009

Posted on 23 oktober 2012

5


Als het over uitstekende Chianti Classico gaat, duiken steevast dezelfde namen op: Antinori, Castello di Brolio, Badia a Coltibuono, Volpaia en andere usual suspects. In dat rijtje hoort zeker ook Querciabella thuis.

Dit domein uit Greve in Chianti werd in 1974 opgericht door Guiseppe Castiglioni, een verwoed verzamelaar van Franse wijnen en naar verluidt eigenaar van de grootste collectie Cristal-champagnes (Louis Roederer) in heel Italië. Vandaag staat zijn zoon Sebastiano aan het roer.

Querciabella is bekend als een pionier in de organische wijnbouw en sinds 2000 werkt men er ook volledig biodynamisch. Bovendien werken ze ook nog eens 100% veganistisch, waardoor ze geen koehoorns gebruiken voor hun preparaten. Voor wie zich nu afvraagt wat koehoorns met biodynamisme te maken hebben – en waarom ik er persoonlijk sceptisch tegenover sta –, kan hier meer lezen.

Maar sceptisch of niet, het is lovenswaardig hoe men er trouw blijft aan een duidelijke filosofie: dat een wijngaard zijn werk moet kunnen doen met zo weinig mogelijk menselijke interventie, om uiteindelijk een eindproduct te bekomen dat het meest authentieke resultaat is van een uniek terroir.

Naast de befaamde Chianti Classico brengt Querciabella nog een aantal andere wijnen uit, zoals onder meer Batàr (een blend van Pinot Blanc en Chardonnay), Camartina (een blend van Cabernet Sauvignon en Sangiovese) en Palafreno, die voor 100% uit Merlot bestaat.

Proefnotitie

Deze Chianti Classico bestaat voor 95% uit Sangiovese, aangevuld met 5% Cabernet Sauvignon. De wijn rijpt tot 14 maanden lang in 100% Franse eik. In het glas is deze Querciabella helder, kersenrood met doorschijnende randen. In de neus veel zwart fruit (donkere bessen), florale aroma’s en een houttoets. In tegenstelling tot nogal wat organische wijnen hier geen spoor van animaliteit. In de mond is dit een heel zachte en soepele wijn, waarin vooral rijpe kersen de boventoon voeren. Florale smaken, een lichte kruidigheid en afrondende frisheid geven deze wijn een tongstrelende finesse. Dit is klasse!

Score: 17,5/20

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook of door je abonneren op de RRS-feed.

About these ads
Posted in: Proefnotities