Cuvée JT, Château de Nages, Costières de Nîmes, 2010

Posted on 21 oktober 2012

0


Chateau de Nages Cuvée JT Costières de Nimes 2010“Armetierig, dun, schraal, wrang en niet te drinken.” Zo omschreef Ilja Gort de appellatie Costières de Nîmes in zijn lijst van rode wijnen die we maar beter links kunnen laten liggen (ook Corbières en Beaujolais moesten er in die lijst aan geloven).

Costières de Nîmes sleept – net zoals Corbières – inderdaad een reputatie van bulkproductie met zich mee. Nochtans worden in deze AOP ten noorden van de Camargue Rhône-achtige wijnen gemaakt waarvan sommige niet hoeven onder te doen voor hun bekendere buren. En dan zijn er ook echte pareltjes, zoals Cuvée JT van Château de Nages (verkrijgbaar bij de ‘Klassewijnen’ van Colruyt voor – slechts – €11,99).

Château de Nages behoort toe aan Michel Gassier, vierde generatie in een familie van wijnmakers. De cuvée JT is genoemd naar Joseph Torrès, de overgrootvader die als eerste vigneron werd. Zelf zegt Michel Gassier er het volgende over:

“I believe he (Joseph Torrès) would be proud of this “cuvée”. With it, I have stretched the absolute limits, creating a wine that is in and of itself an encounter that lights up the moment.”

Het domein van Château de Nages beslaat 70 hectare en is voornamelijk beplant met Syrah. Verder groeit er onder meer ook Grenache, Mourvèdre, Roussanne en Grenache Blanc. Deze cuvée bestaat voor 95% uit Syrah, aangevuld met 5% Mourvèdre. Enkel de beste delen van de wijngaard kwamen in aanmerking voor deze wijn. Bovendien was de oogst van de druiven voor de 2010 perfect getimed. Cuvée JT rijpte 12 maanden in eikenhouten vaten.

Proefnotitie

Donkerpaarse wijn in het glas. De neus geeft meteen weg dat dit iets bijzonders is: heerlijk, rijp zwart fruit (bessen, kersen en cassis) en subtiel hout. Een pittige kruidigheid en zoethout. In de mond is dit krachtig en enorm smaakvol, perfect aangevuld met frisse accenten. Opnieuw het hout zoals we het graag hebben: niet overheersend, maar mooi verweven, en een aangename toets van vanille achterlatend. Dit is een genereuze wijn, waar duidelijk tijd en aandacht aan is besteed. De 2009 van deze cuvée oogste al mooie kritieken, de 2010 krijgt zo mogelijk nog meer lof (Parker 92-94). Ik ben fan!

Score: 17/20

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook of door je abonneren op de RRS-feed.

About these ads
Posted in: Proefnotities