Manon, tempranillo 2009 (Bodega Mano a Mano)

Posted on 14 oktober 2012

4


‘Manon’ is een opvallende verschijning in de wijnrekken van ‘s lands voordeligste supermarkt (den Aldi). Behalve het mooie etiket trok ook een niet te missen sticker met daarop de boodschap ‘Robert Parker 88′ mijn aandacht. Vertaald volgens de schaal van Parker betekent dat zoveel als “a very good wine displaying various degrees of finesse and flavor as well as character.” Zeker voor de prijs van €4,50 is dat geen onverdienstelijk rapport. In de kar ermee.

‘Manon’ blijkt geproduceerd te worden door Bodega Mano a Mano, een wijnbedrijf gelegen in de Spaanse provincie Ciudad Real. Met zo’n 300 hectare aan Tempranillo-wijnstokken (gemiddeld meer dan 30 jaar oud) is het alvast geen klein boertje te noemen. Deze wijn draagt de appellatie ‘Vino de la Tierra de Castilla’, wat ongeveer overeen komt met de Italiaanse IGT of de Franse Vin de Pays.

Proefnotitie

Deze donker gekleurde wijn bestaat voor 100% uit Tempranillo (daar beter bekend als Cencibel) en werd 3 maanden gerijpt in Franse en Amerikaanse eik. Dat laat zich meteen opmerken in de neus: rijp, geconcentreerd zwart fruit (bessen, pruim) met een getoaste houttoets. Ook een zoete kruidigheid en na lang walsen wat tabak. In de mond zet eerst en vooral de geconcentreerde fruitigheid zich door. In het Engels zou men spreken van ‘full-bodied’. Dat wordt echter meteen gevolgd door een aangename frisheid en hele lichte tannines. In de afdronk weer het intense fruit en een hint van vanille. Long story short: dit is een mooi gebalanceerde allemansvriend, die zijn 88 punten waard is. Groots in zijn eenvoud en qua prijs-kwaliteit een absolute aanrader voor de Aldi-shopper.

Score: 15/20

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook of door je abonneren op de RRS-feed.

About these ads
getagged: ,
Posted in: Proefnotities