Wat is het geheim van Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland?

Posted on 11 september 2012

4


Wie Nieuw-Zeeland zegt, denkt in de eerste plaats aan rugby, haka en kiwi’s. Voor wijnliefhebbers ligt dat anders. Nieuw-Zeeland is immers ook synoniem geworden voor “uitstekende Sauvignon Blanc”. Al sinds de jaren ’90 worden de supersappige, ‘zesty’ Sauvignons van de Nieuw-Zeelandse eilanden – en dan vooral de regio Marlborough – de hemel in geprezen door critici. Hoe komt het dat deze wijnen ronkende namen als Sancerre en Pouilly-Fumé, de traditionele heimat van Sauvignon Blanc, naar de kroon steken?

Het beste van twee werelden

Ten eerste is er het klimaat. Nieuw-Zeeland kent een gematigd maritiem weertype. Overdag wordt het er erg warm, maar zelfs op de zwoelste zomerdagen koelt het ’s nachts sterk af. Deze grote temperatuurschommelingen zorgen voor druiven met een hoge zuurtegraad en veel fruit. Precies zoals een goede Sauvignon Blanc hoort te zijn. Het wordt wel eens gezegd dat Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland het beste van twee werelden samenbrengt: de exotische fruitigheid van de Nieuwe Wereld en de scherpe mineraliteit van de gevierde Sauvignons uit de Loire.

Typerende accenten

Daarnaast is het ook zo dat Nieuw-Zeelandse producenten er wonderwel in slagen om de typische, bijtend frisse aroma’s van kruisbes, meloen, citrusvruchten en tropisch fruit naar voren te halen. Het merendeel van de Sauvignon Blancs wordt er koud gefermenteerd in stalen tanks, wat de befaamde “zing” enkel versterkt. Het resultaat zijn sterk geparfumeerde, tropisch geurende en uitgesproken kruidige wijnen.

De juiste marketing

Ten slotte speelt – zoals altijd – ook de marketingfactor een doorslaggevende rol. Toen de eerste lofzangen over Nieuw-Zeelandse Sauvignon zich begonnen te verspreiden, zijn de lokale producenten maar al te graag op de kar gesprongen. Kosten noch moeite werden gespaard om de Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc als ultieme benchmark van de variëteit neer te zetten.

Vandaag is het een van de snelst groeiende exportproducten en kunnen producenten nog amper beantwoorden aan de vraag. Waar schaarste heerst, zijn ook dalende kwaliteit en pittige prijskaartjes helaas nooit ver weg. Hopelijk kunnen de kiwi’s het hoofd koel houden en slaan ze niet dezelfde weg in als de Australische Shiraz. Ken jij nog een andere redenen waarom de Sauvignon Blanc hét paradepaardje van de Nieuw-Zeelandse wijnbouw is? Aarzel niet om ze te delen in de comments!

About these ads
Posted in: Nieuws