Amayna, Syrah, 2008

Posted on 11 juli 2012

1


San Antonio Valley is één van de kleinere wijnregio’s in Chili, ten Westen van hoofdstad Santiago. De wijnstokken profiteren er van de verkoeling van de Grote Oceaan, meer bepaald de Humboldtstroom. Door de koele nachten en zonnige dagen kunnen de druiven er in de best mogelijke omstandigheden rijpen. Doe daar nog glooiende hellingen en een granieten ondergrond bij en het hoeft niet te verwonderen dat de wijnen van San Antonio Valley internationaal steeds meer in trek zijn. De regio mag dan klein zijn, toch wordt ze nog eens onderverdeeld in zes subregio’s: Leyda, Lo Abarca, Rosario, Malvilla, Cartegena, en Lleoleo.

Amayna

De wijnen van Amayna zijn afkomstig uit de subregio Leyda. Ze worden geproduceerd door familiebedrijf Viña Garcés Silva. Pater familias José Antonio Garcés Silva was één van de pioniers in de streek. Tot 1998 ging men ervan uit dat in Leyda geen wijn kon worden gemaakt, omdat er geen bron voor irrigatie aanwezig zou zijn. Toen er toch een bron werd ontdekt, waren wijnbouwers er als de kippen bij. Pas in 2001 kwam de eerste wijn uit Leyda op de markt – een Pinot Noir – en pas in 2002 werd de regio erkend als een kwaliteitsvolle wijnstreek. Tien jaar later verbouwt de familie Garcés Silva er Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir en Syrah.

Van deze 100% Syrah uit 2008 werden maar 760 kisten gemaakt. Na een gekoele maceratie van 10 dagen fermenteerde de wijn 15 dagen in stalen tanks, om vervolgens 12 maanden te rijpen op Franse eik (waarvan 65% nieuwe vaten).

Proefnotitie

Een donkere, violette kleur in het glas. De neus geeft meteen weg dat dit een rijpe, levendige wijn is. Confituurachtige aroma’s van zwart fruit – pruimen en zwarte bessen –, tabak en een neusprikkelende kruidigheid. In de mond overheerst de volle smaak van zwart fruit en getoaste aroma’s. Mooi verweven hout. Deze wijn is krachtig en warm, zonder koppig te zijn. De aanzet is vol en fruitig, maar het geheel eindigt fris en met een ellenlange afdronk. In één woord prachtig. Na de ‘special blend’ van Bodega del Fin del Mundo is dit voor mij een tweede, absolute voltreffer uit Zuid-Amerika.

Score: 18/20

About these ads
getagged: , ,
Posted in: Proefnotities