Les Hauts de Smith, Pessac-Léognan, 1992

Posted on 7 juli 2012

1


Lang leve tweede wijnen. Ze mogen dan wel als kleine broertjes of mindere goden te boek staan, vaak zijn het waardige voorproefjes van les grand vins. Meestal zijn ze gemaakt van jongere druiven, waardoor ze minder geconcentreerd en complex zijn. Vaak komt de wijn ook in oudere vaten terecht. Toch geniet de deuxième cru van hetzelfde vinificatieproces en doorgaans zijn dezelfde wijnmakers erbij betrokken.

In Bordeaux zal geen enkel château het hebben over hun ‘mindere goede wijn’. Velen spreken wel over ‘een wijn die gemaakt is om snel van te genieten’. Omdat de tweede wijnen minder structuur en diepgang hebben, zijn ze al na enkele jaren op dronk.

Maar wat als je een tweede wijn wat langer in de kelder laat liggen? 20 jaar in plaats van 3 à 4 jaar bijvoorbeeld. Is het resultaat dan een slap, uitgeleefd goedje? Een fles ‘Les Hauts de Smith’ (tweede wijn van Château Smith Haut Lafitte in Pessac-Léognan) uit 1992 liet me onlangs toe om de proef op de som te nemen.

Proefnotitie

De fles werd een uur op voorhand gedecanteerd. De wijn is duidelijk geëvolueerd, met roestige kleuren aan de randen. In de neus voeren rokerige cassis en bosvruchten de boventoon. Opvallend hoe levendig deze wijn nog is! In de mond wordt dat bevestigd: geconcentreerd zwart fruit, zowaar nog ondersteunende tannines en een mooie frisheid. Verbazende intensiteit en balans voor een klein broertje op leeftijd. Ook de afdronk heeft nog panache: rokerige smaken en een aangename mineraliteit maken dit tot een echte verrassing. Zeker als ik bedenk dat ik nog naar het eerste leerjaar moest toen deze wijn de fles in ging.

Score: 16/20

About these ads
getagged:
Posted in: Proefnotities