Le Volte, Tenuta dell’ Ornellaia, 2009

Posted on 15 mei 2012

1


Na ‘Il Bruciato’ was alweer een Super Tuscan aan ontkurking toe. Deze keer geen wijn van Tenuta Guado Al Tasso maar van het iets bekendere Tenuta dell’ Ornellaia. ‘Le Volte’ is – na Le Serre Nuove – de derde wijn van dit domein. In tegenstelling tot ‘Il Bruciato’, die voor 60% uit Cabernet Sauvignon bestaat, blijft deze blend dichter bij de Italiaanse roots: 50% Sangiovese aangevuld met 35% Merlot en 15% Cabernet Sauvignon.

Tenuta dell’Ornellaia ligt aan de Toscaanse kust en beslaat in totaal 99 hectare. De bekendste wijn is uiteraard ‘Ornellaia’, een Bordeaux-blend die het kan opnemen tegen dichte buur Sassicaia van Tenuta San Guido. Daarnaast geniet ook de Merlot-wijn ‘Masseto’ een schare trouwe volgelingen.

Net zoals Tenuta Guado El Tasso werd ook dit domein opgericht door de toonaangevende wijnfamilie Antinori, meer bepaald Lodovico Antinori. De eerste wijngaarden werden aangeplant in de jaren ’80. Sindsien is Tenuta dell’ Orneillaia wel al enkele keren van eigenaar gewisseld. In 1999 liet de Californische wijnkoning Robert Mondavi er namelijk zijn oog op vallen.

Tegen 2002 was het domein in handen van de Robert Mondavi Winery, terwijl ook Constellation Brands – het grootste wijnbedrijf ter wereld – aandelen op zak had. In 2005 kwam Tenuta dell’ Ornellaia echter volledig in de portefeuille van de wijnfamilie Frescobaldi.

Proefnotitie

Licht kersenrode kleur. Lichtvoetige fruitaroma’s – bosbessen – in de neus met een rokerige toets. In de mond een volle smaak van zwart fruit – pruimen – en wat hout. Tussen haakjes: Le Volte rijpt in de eikenhouten barriques die eerder zijn gebruikt voor Masseto en Ornellaia. De tannines zijn wat aan de kauwige kant, dus deze wijn heeft zeker nog bewaarpotentieel. Toch is deze wijn met zijn rijke smaak en lange, voortreffelijke afdronk ook nu al zeer genietbaar.

Score: 15/20

About these ads
Posted in: Proefnotities