Château Cambon La Pelouse, Haut-Médoc, 2009

Posted on 29 april 2012

1


“An exceptional up and coming performer in the southern Médoc”Robert Parker

Cambon La Pelouse is een van de oudste wijnhuizen in de Haut-Médoc. Het kreeg haar naam van Monsieur Cambon, de eigenaar ten tijde van de Franse Revolutie. Het eigendom werd een tijdje geconfisceerd door de revolutionairen, maar enkele jaren later kreeg Monsieur Cambon het terug. Tussen 1956 en de jaren ‘70 werd er geen wijn geproduceerd omdat door de extreme vrieskou van 1956 zo goed alles opnieuw moest worden aangeplant. Sinds 1996 zijn de eigenaren Annick en Jean-Pierre Marie. Zij deden grote investeringen om het niveau van de wijnen op te krikken.

Van de 33 hectare die Château Cambon La Pelouse beslaat, ligt een halve hectare in de AOC Margaux. Deze wijngaarden grenzen aan de stokken van Château Margaux (1ste cru) en Château Cantenac-Brown (3de cru). Daarvan wordt een aparte Margaux gemaakt: L’aura de Cambon. Andere bekende buren zijn Château Giscours (3de cru) en Château Cantemerle (5de cru).

De Cambon La Pelouse 2009 is een klassieke blend van Merlot, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot. 2009 was een uitstekend jaar in de Médoc. Een hete en droge zomer zorgde voor krachtige en gestructureerde wijnen.

Proefnotitie

Intense purperen kleur in het glas. In de neus is deze wijn heel aromatisch, fijn en complex. Vooral zwart fruit – bosbessen en cassis – aangevuld met een lichte kruidigheid voeren de boventoon. Ook een minerale ondertoon – natgeregende keien – valt op. Daarnaast is het eikenhout al duidelijk aanwezig. In de mond keert het rijke zwarte fruit terug. Het hout en de vanille zijn perfect verweven. De tannines zijn stevig, maar ze vullen de intense fruitigheid goed aan. Lange, sappige afdronk.

Score: 17/20

About these ads
Posted in: Proefnotities