Primum Familiae Vini: de upper ten van de wijnwereld

Posted on 21 april 2012

0


Eigenaars van wijnhuizen vind je in alle maten en gewichten. Van kleine ploeterende boertjes in Bourgogne tot steenrijke wijnfamilies zoals de Rothschilds in Bordeaux of de Antinori’s in Toscane. Voor die laatste groep bestaat er sinds 1992 een bijzonder clubje: de ‘Primum Familiae Vini’. Vrij vertaald betreft het de eerste – of de beste – wijnfamilies ter wereld. Wie een lidmaatschap overweegt, leest best nog even verder.

De Primum Familiae Vini – of kortweg PFV – is een internationaal gezelschap van maximaal 12 wijnfamilies. Lid worden kan enkel als er een plaatsje vrijkomt én als een bestaand lid jouw familie uitnodigt. Bovendien moet je ook nog eens unaniem aanvaard worden door alle andere leden. Kortom, het is een behoorlijk exclusief clubje. Ik ben vast niet de enige die nu aan ‘The Five Families’ uit The Godfather denkt.

De PFV zou het levenlicht gezien hebben in 1990, als gevolg van een ontmoeting tussen de Spaanse Miguel Torres – van Bodegas Torres – en Fransman Robert Drouhin van Maison Joseph Drouhin. Tussen de twee families bestond een goede verstandhouding. Het idee van een samenwerkingsverband begon te kiemen en al snel boden enkele andere prominente wijnfamilies zich aan: de Mondavi’s uit Californië, de Symingtons uit Portugal en de familie Antinori uit het Italiaanse Toscane.

In 1992 en 1993 hielden deze families verschillende bijeenkomsten in Beaune (bij Drouhin), in Vilafranca del Penedès (bij Torres) en in Oporto (bij de Symingtons). De filosofie en de statuten van de organisatie kregen vorm en nieuwe leden werden uitgenodigd om tot een totaal van 12 families te komen. De voorwaarden: een prestigieuze wijnfamilie zijn, toonaangevende wijndomeinen bezitten en wijnen op de markt brengen die een internationale reputatie genieten. Elk jaar neemt één de families het presidentschap van de PFV op zich. Als capo di tutti capi, zeg maar. De huidige president is Frédéric Drouhin (foto).

Sinds 2009 telt de Primum Familiae Vini elf leden. De Mondavi’s verlieten het gezelschap in 2005 en ook de familie Jaboulet (uit Rhône) nam een jaar later afscheid. De familie Perrin kwam er in 2006 bij en vandaag staat de teller nog steeds op elf. Dit zijn de huidige families die deel uitmaken van de PFV:

 1. Antinori (Toscane, Italië)
 2. Rothschild (Bordeaux, Frankrijk)
 3. Drouhin (Bourgogne, Frankrijk)
 4. Egon Müller-Scharzhof (Moezel, Duitsland)
 5. Hugel (Elzas, Frankrijk)
 6. Pol Roger (Champagne, Frankrijk)
 7. Perrin (Rhône, Frankrijk)
 8. Symington (Douro/Oporto, Portugal)
 9. Incisa della Rocchetta (eigenaars van Tenuta San Guido, producenten van Sassicaia)
 10. Torres (Catalonië, Spanje)
 11. Alvarez ( eigenaars van Vega Sicilia in Ribera del Duero, Spanje)

Benieuwd of er kandidaten zijn om het twaalfde zitje in te nemen. De vraag blijft: wat is het doel van deze families? Op hun website omschrijven ze hun doelstellingen in het zogenoemde “PFV Charter”:

 • De morele waarden – die de ruggengraat van sterke familiebedrijven vormen – beschermen.
 • Oenologische kennis uitwisselen en traditionele wijnbouwmethodes promoten, onder meer door het belang van terroir te beklemtonen.
 • Een gematigde consumptie van wijn aanmoedigen als culturele traditie en blijk van ‘savoir-vivre’.
 • Nuttige zakeninformatie delen.

Wat er ook van zij, de wijnen die deze families op de markt brengen, zijn verre van slecht te noemen. Helaas dragen ze ook stuk voor stuk een prijskaartje dat menig man tussen de tanden doet fluiten. Een fles van één van deze families is al prijzig, maar wat dacht je van een speciale box waarin ze allemaal zijn samengebracht? De ‘Primum Familiae Vini Special Collection Case’ bevat de volgende flessen:

 • Marchese Antinori – Tignanello
 • Joseph Drouhin – Beaune Clos de Mouches Blanc
 • Hugel & Fils - Gewürztraminer Selection de Grains Nobles
 • Perrin & Fils – Château de Beaucastel
 • Tenuta San Guido – Sassicaia
 • Château Mouton-Rothschild – Château Mouton-Rothschild
 • Egon Müller-Scharzhof – Scharzhofberger Auslese
 • Pol Roger – Cuvée Sir Winston Churchill
 • Symington Port & Madeira – Graham´s Vintage
 • Torres - Gran Coronas Mas La Plana
 • Vega Sicilia – Vega Sicilia Unico

Wie al zijn of haar spaarcenten al aan het samenrapen is, moet ik teleurstellen. De PFV schenkt deze Collection Case enkel aan “selected world leaders” en “international charitable events”. Hier en daar wordt de Case wel online aangeboden. Richtprijs: 60.000 euro. Daar heb je al een zeer degelijke nieuwe wagen voor.

About these ads
Posted in: Wijnverhalen