Château Roubine, Blanc Classique (Cru Classé), 2010

Posted on 22 februari 2012

0Toegegeven, witte wijnen zijn een rariteit op deze blog. Old habits die hard, maar bij deze toch een uitzondering. Gisteren en vandaag dronk ik de witte cuvée classique van Château Roubine, een Cru Classé uit Côtes de Provence. Wie heeft deze wijn gemaakt? Wat zit er in de fles? Waar en Wanneer is dit goedje gemaakt en vooral: Waarom zou ik dit willen drinken?

Steekkaart

  • naam: Château Roubine
  • herkomst: Côtes de Provence, Frankrijk
  • jaar: 2010
  • alcohol: 12,5%
  • cépage: Ugni-blanc, Sémillon, Rolle en Clairette

Wie?

Château Roubine ligt in het hartje van de Provence, tussen Lorgues en Draguignan. Deze twee steden vormen de hoofdonderdelen van het logo van dit domein: de draak van Draguignan staat tegenover de leeuw van Lorgues, onder de stralen van de Provençaalse zon. Château Roubine is één van de oudste wijndomeinen in Frankrijk. Al sinds de 14de eeuw is het een bekende naam. In 1307 ging het domein van de ene schimmige christelijke orde naar de andere: de Orde van de Tempeliers liet het over aan de Orde van Sint-Jacobus van Jeruzalem. De titel van ‘Cru Classé’ werd toegekend in 1953. Het château is vandaag in handen van Valérie Rousselle-Riboud. Deze vrouw is afkomstig van Saint-Tropez en werkte in het hotelwezen, tot ze Château Roubine overnam. Ze omringde zich met enkele getalenteerde mensen en zorgde er op korte tijd voor dat haar wijnen op de kaart van menig toprestaurant prijken.

Wat?

Deze wijn is een blend van Ugni-blanc, Sémillon, Rolle en Clairette. Sémillon is wellicht de bekendste van de vier, als druif van Sauternes. Clairette komt vaak voor in Zuid-Franse blends (Rhône, Provence en Languedoc). Hetzelfde geldt voor de Rolle, een druif die fruitige en vooral kruidige aroma’s geeft. Ugni-blanc is beter bekend als Trebbiano, de meest aangeplante witte druif in Italië.

De oogst van de druiven gebeurt ’s nachts. Ze worden apart geplukt en ontsteeld. De gisting duurt 10 tot 15 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 16° à 18°C. De vier druiven wordt apart gevinifieerd en achteraf bepaalt de keldermeester de beste samenstelling van de blend.

Waar?

De wijngaarden van château Roubine liggen in het hart van het Franse departement Var, in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. De ondergrond bestaat vooral uit klei en kalk. De AOC Côtes de Provence is een vrij groot gebied, waarvan het grootste deel ten Oosten van Toulon ligt. Het klimaat is er Mediterraan.

Wanneer?

De Franse wijnen van 2010 uit de regio zijn over het algemeen uitstekend, al waren de opbrengsten bij sommige wijnbouwers laag.

Waarom (proefnotitie)

Lichtgele tot goudgele kleur in het glas. Een subtiele, maar complexe neus met wit en exotisch fruit (rijpe peer en perzik). Ook de Provençaalse kruidigheid valt op. In de mond een droge, lichte wijn waarin frisse fruitigheid en een minerale toets de boventoon voeren. Deze wijn “drinkt gemakkelijk weg” maar is allesbehalve saai. Het is een sappige, genietbare witte wijn. De aangename afdronk is complexer: kruidig met een afsluitend bittertje.

Score: 15/20

About these ads
Posted in: Proefnotities