Lautaro, Cabernet Sauvignon, 2009

Posted on 4 januari 2012

0


Onlangs kreeg ik een fles wijn uit de Oxfam Wereldwinkel cadeau. Het ging om een fles Chileense Cabernet Sauvignon (2009) uit Sagrada Familia. Er ging meteen een belletje bij me rinkelen. Het – fel opgeblazen – wijnschandaaltje van vorig jaar ging namelijk over dezelfde wijn, maar dan die van 2010. Uit nieuwsgierigheid sneuvelde de fles vrijwel meteen.

Lautaro was een Chileense oorlogsheld die in de 16de eeuw dankzij buitengewone schranderheid en revolutionaire strategieën heel wat Spanjaarden in de pan hakte, zo leert Google me. Misschien zegt dat iets over de ambities van de groep wijnbouwers die deze wijn maakte?

Van druiventelers tot wijnexporteurs

Die ‘groep’ bestaat uit 16 kleine boerenfamilies uit de Lontuévallei bij gemeente Sagrada Familia in de Centraal-Chileense provincie Curicó. Ooit waren het louter druiventelers, maar door zich te organiseren in een coöperatieve werden ze ook wijnexporteurs. Hoewel het grote en bekende Chileense wijnbedrijf Concha y Toro naar hun druiven lonkt, kunnen de boeren hun mannetje staan. Door hun samenwerking drukken ze de kosten en kunnen ze betere prijzen voor hun wijn afdwingen. Als kleine coöperatie beschikt Sagrada Familia echter niet over eigen vinificatieapparatuur. De boeren brengen hun druiven naar een bodega waarmee ze een alliantie zijn aangegaan.

Wijn als sociaal project

Met de steun van Oxfam Wereldwinkels kunnen de boeren niet alleen investeren in de kwaliteit van hun wijn. Dankzij de fairtradepremie is ook een sociaal fonds opgericht. Dankzij dit fonds ontvangen alle schoolgaande kinderen van de leden van Sagrada Familia een studiebeurs.

Proefnotitie

Doorschijnende, ongeconcentreerde kersenrode kleur. Een mooie volle neus vol jammig fruit. Aardbeienconfituur, zwarte bessen en bosvruchten vormen samen een heel fruitige, bijna stroperige geur. Dat zet zich ook door in de mond: mondvullende fruitigheid en zoetheid voeren de boventoon. Daar staan echter weinig zuren en tannines tegenover. Dit is een uitbundige, fruitige wijn die wel evenwicht en complexiteit mist. Een genietbare wijn, zeker voor mensen die weelderig fruit in het glas met open armen ontvangen. ‘Twee tot drie jaar bewaren’ zegt de fles. ‘Hoe vroeger, hoe beter’, lijkt mij beter advies.

About these ads
Posted in: Proefnotities