Domaine La Suffrène, Bandol 2007

Posted on 19 november 2011

0


Een fles Wijn roept W-vragen op. Wijnvragen. Wie heeft deze wijn gemaakt? Wat zit er in de fles? Waar en Wanneer is dit goedje gemaakt en vooral: Waarom zou ik dit willen drinken? Domaine La Suffrène levert de tweede fles in deze reeks proefnotities!

Steekkaart

  • naam: Domaine La Suffrène, Bandol 2007
  • herkomst: Bandol, Frankrijk
  • jaar: 2007
  • alcohol: 15%
  • cépage: Mourvèdre, Grenache, Cinsault, Carignan

Wie

In Domaine La Suffrène woont dezelfde familie al voor verschillende generaties. Het was echter pas in 1996 dat men er zelf wijn begon te maken. Daarvoor belandden hun druiven bij een coöperative. Er werd geïnvesteerd in moderne vinificatieapparatuur en vandaag staat de jonge Cedric Gravier aan het roer. Hij bezit 42 hectaren wijngaarden, waarvan 30 hectaren in de appellation Bandol.

Wat

Deze rode Bandol is een blend van Mourvèdre (55%), Grenache (20%), Cinsault (15%) en Carignan (10%). Domaine La Suffrène maakt ook een speciale rode “Cuvée des Lauves”, die voor 95% uit Mourvèdre bestaat, aangevuld met 5% Carignan. De roséwijnen bestaan uit Mourvèdre (40 %), Cinsault (30 %), Grenache (20 %) en Carignan (10 %). Ook hier een speciale cuvée van 95% Mourvèdre, genaamd “Cuvée Sainte Cathérine”. De witte wijnen zijn dan weer opgebouwd uit Clairette (75%) en Ugni Blanc (25%).

Waar

De kleine appelatie Bandol ligt in het departement Var aan de kust bij Toulon. Het biedt de mooiste wijnen van de Provence. Mourvèdre zwaait er de plak, meestal aangevuld met Grenache en Carignan. Het was Lucien Peyraud die Bandol op de kaart zette. Door zijn huwelijk met Lucie “Lulu” Tempier kwam het koppel in het bezit van Domaine Tempier, vandaag hét prestigieuze domein voor Bandol. Peyraud werkte zich uit de naad en maakte de AOP tot wat het vandaag is. Dit verhaal staat prachtig beschreven in Kermit Lynch zijn boek Adventures on the Wine Route. Vandaag wordt Domaine Tempier echter steeds meer uitgedaagd door andere domeinen, en daar is Domaine La Suffrène één van …

Wanneer

2007 staat in Bandol bekend als een vrij goed jaar, maar zeker niet te vergelijken met een topjaar als 2005.

Waarom (proefnotitie)

Een intense, robijnrode kleur. In de neus uitgesproken hout, kruidigheid en zwart fruit, meerbepaald braambessen. Heel aromatisch! In de mond merk ik meteen dat deze wijn gerust nog enkele jaren in de kelder had mogen liggen. Leder en zoethout zijn duidelijk aanwezig. Dit is een goed gestructureerde, erg lekkere wijn maar ik ben benieuwd wat het over enkele jaren zou geven. Het hoge alcoholgehalte (15%) vormt overigens geen stoorfactor.

About these ads
Posted in: Proefnotities